Jy&Ik

...want een vertrouwde start begint bij Jy&Ik

schrijf je nu in!

Er zijn verschillende houdingen om te bevallen. De keuze voor een bepaalde houding is afhankelijk van wat u zelf het prettigst vindt.

Baarkruk

Tijdens het persen zit u op de baarkruk.

Achter de baarkruk kan een stoel geplaatst worden voor uw partner. Uw partner vormt zo een levende rugleuning waar u tussen de weeën tegenaan kunt leunen. Uw hoofd bevindt zich dichtbij het hoofd van uw partner. Soms wordt de baarkruk net voor de geboorte van uw kindje weggehaald, om uw kindje al hurkend geboren te laten worden. Bij deze houding is er veel lichamelijk contact tussen u en uw partner.

Badbevalling

Tijdens het persen ligt u in bad.

Een lekker warm bad kan zorgen voor een goede ontspanning, wat een positief effect heeft op de ontsluiting. Ook kunt u zich gemakkelijk bewegen in het bad, waardoor het makkelijk is om van houding te veranderen. Bij een badbevalling is veel lichamelijk contact met uw partner mogelijk. Als u wilt kan hij bij u in bad komen zitten.

Het is belangrijk om niet te vroeg in bad te gaan. U mag nog niet in bad als uw vliezen zijn gebroken en de weeën nog niet goed op gang zijn. Overleg met de verloskundige wanneer u in bad mag.

Gehurkt

U staat naast het bed. Wanneer er een perswee komt leunt u op de bovenbenen van uw partner of op de rand van het bed. Doordat in deze houding de druk op de bekkenbodem vergroot is, wordt de persdrang versterkt en voelt u goed welke richting u op moet persen. Deze houding zorgt ook voor maximale ruimte in het bekken voor de geboorte van uw kindje.

Het kan een vermoeiende houding voor de benen zijn. Het is wel een houding waarbij veel lichamelijk contact met uw partner is.

Zijligging

Tijdens het persen tilt u het bovenste been op.

Het kindje draait soepel onder het schaambeen door. Dit is een prettige houding als de weeën vanuit de rug komen of als het hoofdje geholpen moet worden om de spildraai te maken. Het is een vermoeiende houding voor het been dat opgetild moet worden, maar daar kan uw partner of de kraamverzorgster u bij helpen.

Half zittend

Tijdens het persen zit u op bed, waarbij u gesteund wordt door kussens in de rug.

Het is een prettige houding omdat de benen kunnen blijven staan op het matras en u het hoofd niet hoeft op te tillen. Bij rugweeën kan dit een pijnlijke houding zijn. Bij deze houding heeft u weinig lichamelijk contact met uw partner.

Handen en knieën

Tijdens het persen steunt u op uw handen of ellebogen en knieën op bed.

Het is een uitkomst wanneer u erge rugpijn heeft, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de baby meer richting de buik leunt. Dit is een houding waarbij niet veel lichamelijk contact plaatsvindt met uw partner.

Rugligging

Tijdens het persen trekt u beide benen op en tilt u het hoofd op met de kin op de borst.

Het kindje wacht onderin de rug totdat u weer gaat persen en beweegt met het hoofdje omhoog. Dit is een prettige houding om te bevallen, vooral als het een erg snelle geboorte lijkt te worden. Het kan een onprettige houding zijn als de weeën voornamelijk vanuit de rug komen. Bovendien is het optillen van de benen vermoeiend. Dit is de houding waarin u het minst lichamelijk contact hebt met uw partner.

Staand

Tijdens het persen blijft u staan en leunt u op uw partner of bijvoorbeeld tegen een muur.

Vooral in het begin kan staan een prettige houding zijn om het hoofdje dieper in het bekken te laten indalen. Het voordeel van staand persen is dat u heel beweeglijk bent en u dat u zich kunt aanpassen aan de omstandigheden. Tijdens het laatste stukje van de uitdrijving kunt u samen met uw partner door de knieën zakken en jullie kindje op de hurken geboren laten worden.