Jy&Ik

...want een vertrouwde start begint bij Jy&Ik

schrijf je nu in!

Weeën kunnen op verschillende manieren beginnen. Tijdens de zwangerschap vraagt u zich wellicht af of u de weeën wel op tijd zult herkennen.

Het begin kan heel verschillend zijn. De weeën kunnen onregelmatig beginnen, maar het kan ook heel plotseling beginnen met weeën om de vijf minuten. In dat geval zet het meteen van het ene op het andere moment door, terwijl het later soms weer iets rustiger wordt. Er is niet te zeggen hoe het patroon loopt, want bij iedereen gaat het weer anders. Vaak is het zo dat de weeën ’s avonds en ’s nachts meestal onverwachter en heftiger beginnen dan overdag. Als u weeën hebt en de baarmoedermond gaat al een beetje open, dan verliest u meestal ook wat slijm met bloed vermengd; de slijmprop.

Een wee maakt de baarmoedermond zacht en open, dit proces heet ontsluiten. De weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond korter en weker wordt. Wanneer de weeën doorzetten, gaat de baarmoedermond stukje voor stukje open, van 0 naar 10 centimeter. Dit gebeurt voornamelijk doordat de vliezen en het hoofdje van de baby tegen de baarmoedermond worden gedrukt. Het is te vergelijken met de situatie waarbij een veel te strakke coltrui langzaam maar zeker over een hoofd getrokken wordt, totdat het hoofd erdoor schiet.
Meer informatie over wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op.

Hoe voelt een wee?

Veel vrouwen vinden het fijn om thuis te bevallen. U bevindt zich in uw eigen vertrouwde omgeving, u bepaalt zelf de sfeer en de bevalling kan hier zoveel mogelijk naar eigen wens verlopen. U bent immers baas in eigen huis! Voor een thuisbevalling moeten wel enkele dingen geregeld worden.

U moet een kraampakket in huis hebben, kleertjes en kruiken voor de baby en het bed moet op klossen staan. Het bed moet op een werkhoogte van minimaal 80 cm staan om de rug van de verloskundige en de kraamverzorgende te sparen. Via de link “extra’s” komt u bij het overzicht van de babyuitzet.

De kracht van weeën

Er zijn ook vrouwen die graag in het ziekenhuis willen bevallen, omdat dit hen een veiliger gevoel geeft. “Stel dat er iets gebeurt, dan ben ik al in het ziekenhuis en kan ik snel geholpen worden“.

U bent inderdaad al op de plaats van bestemming, maar de gynaecoloog of kinderarts is niet 24 uur per dag aanwezig. Hierdoor is het goed mogelijk dat hij/zij van thuis moet komen. Het nadeel van bevallen in het ziekenhuis is dat u nog een ritje naar het ziekenhuis moet maken terwijl u weeën heeft.

Thuis bevallen is even veilig als in het ziekenhuis bevallen.