Jy&Ik

...want een vertrouwde start begint bij Jy&Ik

schrijf je nu in!

VraagIs het aan te raden om een zwangerschapscursus te volgen?
Antwoord

Zwangerschapscursussen zijn leuk door het contact wat je krijgt met andere zwangeren. Niet iedere vrouw heeft echter wat aan de cursussen. De een zegt dat ze er echt door geholpen is en de weeën heel goed kon opvangen. De ander wordt zo overvallen door de situatie, dat ze niet meer denkt aan wat zij geleerd heeft.

VraagVanaf wanneer kun je met de echo zien wat het geslacht van de baby is?
Antwoord

Vanaf 17 weken kun je het geslacht van de baby zien via de echo. Mits de baby natuurlijk de beentjes niet gekruist heeft.

VraagKan ik ook kiezen voor een vruchtwaterpunctie om een kindje met down-syndroom uit te sluiten?
Antwoord

In Nederland kun je niet zomaar kiezen voor een vruchtwaterpunctie. Je kunt kiezen voor de prenatale screening, komt hier een verhoogde kans uit (1 op de 200 of hoger), dan heb je pas recht op vervolgonderzoeken als een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Belangrijk om te weten is dat deze vervolgonderzoeken een kans op een miskraam met zich meebrengt.

VraagAdviseert u om prenatale screening te laten doen?
Antwoord

Wij adviseren prenatale screening niet en we raden het ook niet af. Wij stellen ons neutraal op. Het is voor iedereen een persoonlijke keuze die zelf gemaakt moet worden.

VraagHoelang moet ik foliumzuur blijven slikken?
Antwoord

Tot een zwangerschapsduur van 10/12 weken.

VraagIs het vaccin tegen de mexicaanse griep veilig voor mij en mijn ongeboren kindje?
Antwoord

Het vaccin wordt momenteel nog gemaakt en daarom zijn de bijwerkingen ervan nog niet bekend. Onder de knop Extra’s vindt u een link naar de site over de Mexicaanse griep. Hier kunt u de antwoorden vinden op veelgestelde vragen over de grieppandemie.