Jy&Ik

...want een vertrouwde start begint bij Jy&Ik

schrijf je nu in!

Over het algemeen kunt u, als u zwanger bent, alles blijven doen wat u ook deed voor u zwanger werd.

Het is belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Onderstaande adviezen kunnen u op weg helpen.

Alcohol

Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor uw baby. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap alcohol gebruiken hebben een verhoogde kans op een groeiachterstand. Het nuttigen van alcohol is sterk af te raden.

Besmettelijke ziekten

Heeft iemand in uw omgeving een kinderziekte die samen gaat met vlekjes op de huid, zoals waterpokken, rode hond, vijfde ziekte? Of bent u in contact geweest met iemand die een andere besmettelijke ziekte heeft?

Neem dan contact met ons of uw huisarts op. Soms kunnen besmettelijke ziekten gevolgen hebben voor het ongeboren kind, als u deze doormaakt tijdens de zwangerschap.

Drugs

Gebruik van drugs tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor uw baby. Mogelijk raakt de baby ook verslaafd en moet het na de geboorte ontwennen op de couveuseafdeling. Kinderen van moeders die drugs gebruiken hebben een verhoogde kans op een groeiachterstand, vroeggeboorte komt vaker voor en het risico op overlijden voor, tijdens of vlak na de geboorte is verhoogd.

Gebruikt u drugs, vertel dit dan aan ons. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel u gebruikt. Samen kunnen we kijken welke oplossingen mogelijk zijn.

Foliumzuur

Het is aan te raden om tot een zwangerschapsduur van 10 à; 12 weken foliumzuur te slikken. Het verkleint de kans op ernstige aandoeningen bij de baby, zoals bijvoorbeeld een “open ruggetje”. Foliumzuur is te koop bij de drogist of apotheek.

Gezonde voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Er zijn wel enkele voedingsadviezen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap:

  • Eet geen zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien die gevolgen kan hebben voor uw baby. Gepasteuriseerde melk of kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk kunt u zonder risico gebruiken.
  • Eet geen rauw of halfrauw vlees en was rauwe groenten en fruit goed. In onvoldoende verhit vlees en in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose kunnen veroorzaken.
  • Eet liever geen lever tijdens de zwangerschap. Hier zit veel vitamine A in wat schadelijke gevolgen kan hebben voor uw baby.
  • Als u wilt vasten tijdens de zwangerschap, bespreek dit dan met ons. Wij kunnen u adviezen geven of u kunt het vasten uitstellen als uw zwangerschap door vasten in gevaar komt.

Medicijnen

Medicijnen in de vorm van pillen, poeders, capsules, injecties, zalf/crèmes en pleisters worden voorgeschreven door een arts of verloskundige. Gebruikt u medicijnen of middelen die niet door een arts of verloskundige zijn voorgeschreven, dan spreken we van zelfmedicatie. Bij kinderwens en tijdens de zwangerschap moet u altijd zorgvuldig zijn.

Zo kunnen bepaalde crèmes een schadelijke dosis vitamine A bevatten. Gebruik daarom alleen preparaten die voorgeschreven zijn, en vertel de arts (ook de tandarts) dat u graag zwanger wilt worden of zwanger bent. Dit is van belang omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van uw baby.

Roken

Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Roken zorgt voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar uw kindje. Hierdoor bestaat het risico dat uw baby minder goed groeit. Baby’s van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren.

Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Ook komen in de eerste levensjaren vaker luchtwegproblemen voor bij deze kinderen. Het advies aan aanstaande ouders is dan ook: stop met roken!

Sauna en zonnebank

Het is niet bekend of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap schadelijk is. Het is mogelijk verstandig om de eerste maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden.

Schadelijke stoffen en straling

Probeer in de zwangerschap zo veel mogelijk contact met schadelijke stoffen te vermijden zoals bijvoorbeeld verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat u zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling.

Kattenbak en tuinieren

In uitwerpselen van (jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken wat schadelijke gevolgen kan hebben voor uw baby. Het is aan te raden geen kattenbakken te verschonen en bij het werken in de tuin handschoenen te dragen.

Sporten

Sporten tijdens de zwangerschap mag, maar luister naar uw lichaam. Sporten waarbij u risico loopt om iets tegen uw buik aan te krijgen, of sporten waarbij u gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn af te raden. Duiken met zuurstofflessen mag tijdens de zwangerschap niet, omdat de kans voor decompressieziekte verhoogd is.

Vakanties en verre reizen

Als u van plan bent om naar verre landen te reizen tijdens de zwangerschap is het volgende aan te raden:

  • Kies een bestemming waar goede medische zorg aanwezig is voor het geval dat er zich complicaties voordoen.
  • Neem contact op met de GGD voor een reizigersadvies.
  • Houd er rekening mee dat vliegmaatschappijen zwangere vrouwen na 32-34 weken zwangerschapsduur kunnen weigeren. Ze willen niet het risico nemen dat u gaat bevallen.
  • Verblijf niet op een grote hoogte (hoger dan 2000 meter). Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar.

Zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende cursussen om u voor te bereiden op de bevalling. U krijgt hier bijvoorbeeld houdings- en bewegingsadviezen van een deskundige. Het is van belang u op tijd in te schrijven voor een cursus.

Op de praktijk, bij de huisarts en bij thuiszorginstellingen is meer informatie te vinden over het cursusaanbod in de regio.