Jy&Ik

...want een vertrouwde start begint bij Jy&Ik

schrijf je nu in!

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s.

When an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedaders in of rond de anus. Ze kunnen pijn en jeuk veroorzaken en soms ook bloeden en zijn vaak het gevolg van verstopping of door het verslappen van de bekkenbodemspieren.

Om de verstopping tegen te gaan kunt u het beste veel (water) drinken – zo’n 2 liter per dag – voldoende bewegen en vezelrijke voeding nuttigen; bruin brood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, groene groenten en fruit.

Bandenpijn

Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van bandenpijn. Door het groeien van de baarmoeder, worden de banden waaraan de baarmoeder vastzit opgerekt en dat kan een vervelende pijn onder in de buik veroorzaken.

Bekkeninstabiliteit

De banden en weefsels van de bekkengordel verweken, waardoor het bekken te soepel en beweeglijk wordt. Tijdens de zwangerschap is een geringe verweking van deze delen normaal en functioneel: uw baby moet immers tijdens de bevalling het geboortekanaal passeren. Wanneer de verweking te sterk is, kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond de bekkengordel extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Deze bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn en beperkt de mobiliteit.

U kunt er moe van worden en een beurs of pijnlijk gevoel rond het schaambeen van krijgen met uitstralingspijn naar de bovenbenen. Lopen, staan, zitten, omdraaien in bed, fietsen, autorijden gaat allemaal moeizamer en veroorzaakt veel pijn. Soms wil fysiotherapie wel eens uitkomst bieden. U kunt zelf contact opnemen met een fysiotherapeut, hiervoor heeft u geen verwijsbrief nodig.

Blaas(ontsteking)

In de eerste maanden groeit uw baarmoeder hard en drukt op uw blaas waardoor u vaker moet plassen. Heeft u een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, laat dan even uw urine controleren bij de huisarts. Zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een blaasontsteking.

Aan het einde van de zwangerschap zult u ook weer wat vaker moeten plassen omdat dan het hoofdje van de baby op uw blaas drukt. Probeer tijdens het plassen een paar keer van houding te veranderen om de blaas geheel te kunnen ledigen.

Vocht vasthouden

Het vasthouden van vocht is nodig voor de verslapping en rek van de weefsels. Het treedt vooral op als u lang zit of als het warm is, met name in de enkels, benen en vingers. Let daarom goed op uw ringen en haal deze voortijdig van uw vingers. Het is heel vervelend wanneer u ze niet meer af kunt krijgen.

Drink minstens 2,5 liter (water) op een dag en vermijd lang staan. U kunt ook met uw benen omhoog slapen. Als u extreem veel vocht vasthoudt, neem dan even contact met ons op.

Bloedarmoede

Bloedarmoede wil niet zeggen dat u een tekort heeft aan bloed, maar een tekort aan ijzer. U kunt zich hierdoor moe voelen, duizelig en hangerig. Doordat uw lichaam tijdens de zwangerschap een extra liter bloed aanmaakt, kan er ijzertekort ontstaan. Ook uw kindje onttrekt veel ijzer aan uw bloed.

Om bloedarmoede te voorkomen kunt u het beste ijzerrijke voeding eten, zoals vlees, groene groenten, peulvruchten, volkoren producten, enz. Wij kunnen eventueel ook ijzertabletten voorschrijven.

Brandend maagzuur

Na de twintigste week van uw zwangerschap kunt u last krijgen van brandend maagzuur (vaak ’s nachts), of oprispingen. De baarmoeder drukt tegen de onderkant van je maag; daarbij is het sluitklepje tussen je maag en slokdarm iets verslapt, zodat het zuur makkelijk(er) omhoog kan komen.

Leg het hoofdeinde van uw matras iets hoger, eet meerdere kleine porties eten per dag in plaats van drie grote maaltijden en kijk uit met specerijen, vet, uien en koffie.

Flauwvallen

In het begin van uw zwangerschap kunt u last hebben van een plotselinge daling van de bloeddruk waardoor de hersenen kortdurend een zuurstofgebrek hebben. Snel opstaan en de plotselinge overgang naar een te warme en benauwde omgeving kunnen allemaal tot flauwvallen leiden.

Vermijd rokerige ruimtes en sta niet te lang. Als u zich slap voelt worden, ga dan even zitten of liggen met uw voeten omhoog. Iets zouts als een bouillon of zoute drop kan uw bloeddruk weer wat laten stijgen.

Kramp

De oorzaak van spierkrampen in de kuit (of voet) is niet geheel duidelijk. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap en naarmate de zwangerschap vordert kunt u er meer last van gaan krijgen. Sommige artsen denken dat het te maken heeft met een verminderd calcium- of magnesiumgehalte, anderen geloven dat het te maken heeft met een verminderde doorbloeding.

Extra calcium kan de klachten verminderen. Krijgt u toch last van kramp, rek dan de spieren een beetje op. Houd uw benen gestrekt en trek uw tenen krachtig in de richting van uw neus. Misschien dat uw partner u hierbij een beetje kan helpen. Ook een stukje lopen of een massage kan heilzaam werken.

Misselijkheid

Door de invloed van de hormonen heeft een groot aantal vrouwen in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen beperkt het zich tot de ochtend, maar sommige vrouwen hebben er de hele dag last van. Tussen de 12-16 weken vindt er een wisseling plaats in de samenstelling van de zwangerschapshormonen. Vaak treedt er dan een verbetering op in de ochtendmisselijkheid.

Om misselijkheid zoveel mogelijk te beperken hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Eet liever een paar keer op een dag kleinere porties, dan drie keer uitgebreid.
  • Sta niet met een lege maag op, maar eet eerst een cracker.
  • Gebruik veel fruit en rauwe groente, volkorenbrood en kruidenthee.
  • Drink veel water gedurende de dag.

Bij een extreme vorm van braken (niets meer binnen kunnen houden) kan uitdroging optreden. In dat geval moet u ons altijd waarschuwen.

Moe

De zwangerschap verbruikt veel energie van het lichaam. Hierdoor bent u wat sneller moe dan anders. Geef er maar aan toe en ga ’s middags gewoon lekker een dutje doen. De ergste vermoeidheid is vaak na drie maanden weer voorbij. Als u erg moe blijft vraag dan of we uw ijzergehalte (Hb) willen controleren.

Schimmelinfecties

Tijdens de zwangerschap heeft u wat meer witverlies dan anders. Als het jeukt, pijnlijk is of branderig aanvoelt, heeft u waarschijnlijk een schimmelinfectie. Bij de huisarts kunt u vaginale tabletten of crème krijgen.

Spataderen

Spataderen ontstaan door stuwing en een verminderde klepwerking in de beenvaten. Tijdens de zwangerschap bemoeilijkt een vergrote baarmoeder bovendien de bloedcirculatie naar boven, waardoor extra stuwing in de beenvaten optreedt. Probeer regelmatig even met uw benen hoog te zitten.

Zwangerschapsstrepen (striae)

Dit zijn kleine scheurtjes in de onderste laag van de huid die ontstaan doordat uw huid in een korte tijd erg wordt opgerekt. Vaak zijn ze te vinden op de onderkant van de buik en de navel.

U kunt het niet voorkomen, en het gaat ook niet meer weg. Ze vervagen wel in de loop der tijd. Blijft u de huid zo goed mogelijk verzorgen door uw huid met speciale producten soepel te houden.