Jy&Ik

...want een vertrouwde start begint bij Jy&Ik

schrijf je nu in!

Soms loopt een zwangerschap niet helemaal zoals u hoopt en loopt het uit op een miskraam.

Een miskraam is een spontane afbreking van de zwangerschap vóór de 16de zwangerschapsweek.

Oorzaken van een miskraam

  • In 95% van de gevallen: een gestoorde celdeling, een chromosomale stoornis of een andere aangeboren afwijking.
  • In 5% van de gevallen andere oorzaken zoals: een innestelingsstoornis, een afwijking in de vorm van de baarmoeder, aanwezigheid van vleesbomen in de baarmoeder, hormonale stoornissen of een infectie.

Het verloop van een miskraam

Een miskraam begint met bloedverlies en pijnlijke krampen. De pijn kan aanvoelen als een hevige menstruatie, maar ook als pijnlijke weeën. Het voelt als een kleine bevalling, waarbij de pijn korte momenten heel hevig kan zijn. De pijn keert als weeën terug tot een hoogtepunt, waarbij de baarmoeder zich samentrekt en de baarmoedermond zich een stukje opent om uw kindje en de moederkoek uit te stoten. Het kan ook gebeuren dat de weeën ophouden en een paar uur – of zelfs een dag – later weer verder gaan. Net als een gewone bevalling is niet te voorspellen hoelang de pijn moet duren voordat uw kindje geboren wordt. Wanneer uw kindje is uitgestoten stopt de pijn en wordt het bloedverlies steeds minder.
Als de miskraam volledig is, dan sluit uw baarmoedermond zich en trekt uw baarmoeder zich goed samen. Aanhoudende pijn en veel bloedverlies zijn tekenen dat de baarmoeder nog niet helemaal ‘schoon’ is.

In dat geval is de kans klein dat uw lichaam de achtergebleven resten zelf uitstoot, daarom is het belangrijk contact met ons op te nemen. Wij kunnen een afspraak voor u maken bij de gynaecoloog om de achtergebleven resten te verwijderen.